Inkomen

De Sociale Dienst Drechtsteden is de regionale sociale dienst voor de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld- Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht. De sociale dienst helpt inwoners van de Drechtsteden die financiële problemen hebben, zonder werk zitten of ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen wonen.

Inkomen

Heeft u niet genoeg geld om rond te komen? Dan komt u misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. De Sociale Dienst Drechtsteden kijkt of u hiervoor in aanmerking komt en bespreekt met u de voorwaarden.

Mogelijkheden voor financiële hulp bij een laag inkomen

Heeft u een laag inkomen? Dan komt u misschien in aanmerking voor financiële hulp. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van  bijzondere bijstand, het  SMS-kinderfonds of een Persoonlijk minimabudget (PMB). Op deze pagina vindt u de regelingen waarvan u gebruik kunt maken als inwoner van Hardinxveld-Giessendam. Ook kunt u kijken op de website van de Sociale Dienst Drechtseden.

Het persoonlijk minimabudget ( individuele inkomenstoeslag)

Komt u aan het eind van de maand altijd geld tekort? Dan kunt u financiële hulp krijgen in de vorm van een persoonlijk minimabudget. Dat is geld van de gemeente waarvan u zelf mag weten waarvoor u het gebruikt. Wanneer heeft u hier recht op? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Denk daarbij aan uw leeftijd, uw inkomen en uw woonsituatie. U kunt een persoonlijk minimabudget aanvragen als uw inkomen minimaal 24 maanden lager is dan 110% van het wettelijk sociaal minimum.

Direct naar: Digitaal aanvraagformulier PMB

De bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor mensen met een laag inkomen. U kunt dit geld gebruiken voor dingen die u écht nodig heeft, maar die u niet zelf kunt betalen. Bijvoorbeeld voor het betalen van medicijnen of voor een verhuizing. De bijzondere bijstand is ook bedoeld om kapot witgoed te vervangen. Is bijvoorbeeld uw koelkast kapot? Dan kunt u via de bijzondere bijstand een renteloze lening afsluiten om een nieuwe te kopen. Wanneer heeft u hier recht op? Bijzondere bijstand is altijd maatwerk. Bij een aanvraag kijken we naar uw persoonlijke situatie en inkomen. Daarna bepalen we of u voldoet aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand.

Direct naar Aanvraagformulier bijzondere bijstand

De collectieve zorgverzekering voor minima (Gemeentepolis Drechtsteden)

Heeft u een laag inkomen en hoge zorgkosten? Dan is de Gemeentepolis Drechtsteden misschien interessant voor u. U sluit hiermee een complete ziektekostenverzekering af die veel zorgkosten ruim vergoedt. De gemeente betaalt mee aan de maandelijkse premie.

Direct naar: De Gemeentepolis Drechtsteden

Het SMS-kinderfonds voor school, muziek en sport (Stichting Leergeld)

Het SMS-kinderfonds verstrekt vergoedingen voor kinderen tot 18 jaar voor de kosten van bijvoorbeeld de sportclub, muziekles of het lidmaatschap van een vereniging. Ouders of verzorgers van deze kinderen kunnen hier ieder jaar een beroep op doen.
Wanneer heeft u hier recht op? Als u een inkomen heeft dat niet hoger is dan 130% van het minimum inkomen.

Ook is er een vermogenstoets. Dat betekent dat uw vermogen niet meer mag zijn dan:

  • Gehuwden/samenwonenden en alleenstaande ouders € 15.210

direct naar: SMS kinderopvang

Stichting Urgente Noden (SUN Drechtsteden)

Heeft u geen geld voor boodschappen of andere primaire levensbehoeften en zijn er geen voorzieningen waar u recht op heeft? SUN Drechtsteden biedt 3 vormen van hulp aan: acute noodhulp, leefgeld en leenfonds. Aanvragen gaat via het Sociaal Team.
Contact Sociaal team Hardinxveld-Giessendam
De bureaudienst van het Sociaal Team is voor vragen telefonisch en via de mail van maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 09.00 en 16.00 en vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur.
t. 14 0184
e. sociaalteam@hardinxveld-giessendam.nl

In de gemeente zijn er ook diverse kerkgenootschappen die u mogelijk financieel kunnen ondersteunen.

Geldfit

Geldfit helpt u om uw geldzaken fit te houden. Of om ze fit te krijgen. Met een paar korte vragen krijgt u een gratis en persoonlijk advies. Op de website www.geldfit.nl kunt u door het invullen van een paar eenvoudige vragen direct een persoonlijk advies krijgen met hulp voor uw financiële situatie. Het hulpaanbod biedt tips en hulpmiddelen waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Mocht er uit de test komen dat u behoefte heeft aan meer financiële hulp, dan wordt u doorverwezen naar een (lokale) hulporganisatie.

Schulden

Heeft u geldzorgen of schulden? Dan kan de Sociale Dienst Drechtsteden u verder helpen en met u de mogelijkheden voor schuldhulpverlening bespreken.

Betalingsachterstanden

Het is een plicht van de gemeenten hulp te bieden, zodra inwoners betaalachterstanden hebben op huur, energie, water en zorgverzekering. De gemeente krijgt hiervoor een melding. Het kan daarom zijn dat u door onze medewerker betalingsachterstanden actief benaderd wordt, bij het ontstaan van (kleine) betalingsachterstanden.

Wanneer de medewerker betalingsachterstanden u gaat benaderen, sturen wij u altijd eerst een brief. Wij geven u de mogelijkheid om in gesprek te gaan, zodat wij mee kunnen denken over een oplossing. Daar waar het mogelijk is wordt direct actie ondernomen. De hulp kan variëren tussen contact opnemen met de schuldeiser voor een betalingsregeling of het maken van een budgetplan, zodat u inzicht in uw inkomsten en uitgaven krijgt. Ook is het mogelijk dat u een toeslag mist, deze kan dan gezamenlijk worden ingevuld. Eventueel wordt u doorverwezen door de medewerker betalingsachterstanden. Zowel het gesprek als een doorverwijzing zijn geheel vrijwillig.

Bereikbaar: maandag van 9.00 tot 16.30 via t. 14 0184

Lokaal Loket Sociale Dienst Drechtsteden

Er is een Lokaal Loket in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. U bent van harte welkom bij het Lokaal Loket met vragen over Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), werk, bijstand en schulden.

Kijk bij de openingstijden wanneer u het lokaal loket kunt bezoeken.