Rijbewijs

Maak een afspraak 

Aanvragen rijbewijs

Uw rijbewijs is na 5 werkdagen klaar.  Maak een afspraak om uw rijbewijs af te halen. Kies een datum 5 werkdagen na uw aanvraag aan de balie.

Afhalen rijbewijs

Online aanvragen

Online aanvragen is alleen mogelijk bij verlengen van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Uw rijbewijs is bij online aanvragen na 2 werkdagen klaar en u komt het persoonlijk na het maken van een afspraak afhalen bij de receptie van het gemeentehuis. 

Regel uw rijbewijs online via de website RDW

Kosten

Kosten rijbewijs
Product Kosten
Rijbewijs € 51,10
Gezondheidsverklaring € 44,50
Spoedaanvraag rijbewijs € 39,65 plus kosten rijbewijs 

 

Afhandeling

5 werkdagen

Inloggen met rijbewijs

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen na ophalen van het rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Online verlengen van uw rijbewijs

U doet de online aanvraag gemakkelijk en snel in 3 stappen:

 1. u heeft een digitale pasfoto nodig. Deze pasfoto laat u bij een erkende fotograaf maken. U vindt een erkende fotograaf of fotohokje met de RDW-locatiewijzer 
 2. u gaat naar de website van de RDW. Daar leest u:
  • wat u eerst moet doen
  • welke voorwaarden er zijn
  • hoe u uw rijbewijs online verlengt
 3. na 2 werkdagen haalt u uw nieuwe rijbewijs op bij de receptie in het gemeentehuis 

Openingstijden receptie

Hoe het precies werkt, ziet u in de instructievideo van de RDW 

Meenemen bij aanvraag
 • uw eerder afgegeven (brommer)rijbewijs, of een ander geldig identiteitsbewijs als het om een eerste aanvraag gaat
 • 1 pasfoto. Let op de pasfoto-eisen
 • bent u 75 jaar of ouder of heeft u een rijbewijs C, D, CE of DE? Dan heeft u vooraf goedkeuring nodig van de RDW. Hiervoor stuurt u een Gezondheidsverklaring op naar het CBR. Deze verklaring kunt u direct bij het CBR kopen of via de gemeente

Fotocabine gemeentehuis

Dit is een zelf service apparaat. Voor € 9 (alleen pinnen)  kunt u in onze fotocabine pasfoto’s maken. Rolstoelgebruikers en kinderen tot 12 jaar adviseren we om bij een fotograaf foto's te laten maken. In het fotohokje vindt u informatie over een juiste foto. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de werking van het fotohokje en de kwaliteit van de foto's. Lukt het maken van een goede foto niet:  u kunt om een pasfotomunt vragen bij de receptie. Wilt u het bedrag terug ontvangen dan kunt u contact opnemen via de website van www.Photo-me.nl

Afhalen rijbewijs

Uw nieuwe rijbewijs moet u persoonlijk afhalen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Neemt u uw oude rijbewijs mee. Maak hiervoor telefonisch of online een afspraak.

Geldigheidsduur

Een rijbewijs is geldig:

 • jonger dan 65 jaar: 10 jaar      
 • tussen de 65 en 70 jaar: tot uw 75e verjaardag       
 • tussen de 70 en 75 jaar:  5 jaar          
 • 75 jaar en ouder: bij iedere vernieuwing van het rijbewijs wordt u medisch gekeurd. Uw rijbewijs wordt afgegeven voor 5 jaar tenzij het CBR een beperkte geldigheidsduur vaststelt          
 • om medische redenen: een kortere tijd         
 • bij verlies of diefstal: overleg met de baliemedewerker
Rijbewijs kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal kan de aanvraag langer dan 5 werkdagen duren. De baliemedewerker van de gemeente spreekt dan met u af wanneer u uw nieuwe rijbewijs kunt ophalen.

Het is mogelijk om zelf, 24 uur per dag, een verlies of diefstal melding te registreren van een Nederlands rijbewijs.

De melding wordt online gedaan via www.rdw.nl en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW u een schriftelijke bevestiging. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft u een DigiD nodig. Meer informatie vindt u in het artikel Rijbewijs kwijt of gestolen.

Keuring

Een medische keuring is nodig als:

 • uw rijbewijs op of na uw 75e verjaardag verloopt
 • uw rijbewijs korter dan 10 jaar geldig is (i.v.m. een medische indicatie)
 • u een rijbewijs voor vrachtwagen of bus aanvraagt (C, CE, D of DE)

Uw eigen huisarts mag de keuring doen. Dit is afhankelijk van uw eigen huisarts. U mag ook een andere huisarts kiezen.

Wilt u uw rijbewijs C1, C, D1 of D, mogelijk met aanhanger (E), halen of vernieuwen? Dan laat u de keuring door een ARBO-arts doen.

Gezondheidsverklaring

Voor een keuring heeft u een zogenaamde 'Gezondheidsverklaring' nodig. U kunt de verklaring ophalen bij de gemeente of direct via het CBR.

U vult de de gezondheidsverklaring in en stuurt hem naar het CBR. U kunt de gezondheidsverklaring ook digitaal invullen via het CBR.

Van het CBR ontvangt u een keuringsverslag en ook eventuele verwijzingen. Hiermee gaat u naar de huisarts. Uw eigen huisarts mag de keuring doen, als hij dit wil. Dit is afhankelijk van uw eigen huisarts. U mag ook een andere huisarts kiezen.

U stuurt alle gevraagde informatie op naar het CBR. Het CBR beoordeelt de informatie en stuurt u bericht over uw gezondheidsverklaring.

Wilt u uw rijbewijs C1, C, D1 of D, mogelijk met aanhanger (E), halen of vernieuwen? U volgt bovenstaande procedure. U gaat met het keuringsverslag naar de bedrijfsarts of een arts van een gecertificeerde arbodienst.

Twijfelt u welke Gezondheidsverklaring u nodig heeft? Kijk dan op www.cbr.nl of bel het CBR via telefoonnummer 0900 02 10.

Spoedaanvraag rijbewijs

Een spoedaanvraag doet u vóór 15.00 uur. De volgende werkdag ligt het rijbewijs klaar.

Groot rijbewijs

Met een "groot" rijbewijs mag u in een bus of vrachtwagen rijden. U heeft hiervoor rijbewijs D, DE, C of CE nodig. Bij elke vernieuwing van uw 'groot' rijbewijs moet u vooraf gekeurd worden door een ARBO arts.

Op Rijksdienst voor het wegverkeer leest u meer over het 'groot' rijbewijs, de regels van vakbekwaamheid en de vrijstellingen (nationaal en internationaal).

Code 95

Per 1 juni 2015 moeten alle houders van een C of D rijbewijs code 95 (vakbekwaamheid) op hun rijbewijs hebben.
Ook chauffeurs geboren vóór 1 juli 1955 moeten dan verplicht 35 uur nascholing volgen.

Trekkercertificaat en categorie T op het rijbewijs

Via www.rwd.nl vindt u informatie over omwisseling van een trekkercertificaat en categorie T op het rijbewijs.

Puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs is het puntensysteem voor rijbewijzen. Als u binnen 5 jaar 2 keer wordt veroordeeld voor rijden met teveel alcohol op, bent u uw rijbewijs kwijt (dit heet de recidiveregeling). Bij de 2e overtreding moet het alcoholgehalte meer dan 1,3 promille zijn.

Via www.rijksoverheid.nl vindt u meer informatie.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Als u in Nederland woont, kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. Deze periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald.

Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Lees meer via www.rwd.nl.

De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt.

Rijbewijs ingenomen in het buitenland

U wacht tot uw rijbewijs naar Nederland wordt opgestuurd. Dit kan enkele maanden duren. Als u met een valse verklaring een nieuw rijbewijs aanvraagt, dan maakt de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer) het nieuwe rijbewijs ongeldig. U moet dan opnieuw rijexamen doen.

Internationaal rijbewijs

Een internationaal rijbewijs vraagt u aan bij de ANWB.