Naamgebruik veranderen

Na uw huwelijk of registratie partnerschap verandert uw achternaam niet. Ook niet na een scheiding of verlies van uw partner. Wel kunt u bij de gemeente aangeven met welke achternaam overheidsinstanties u voortaan aanschrijven. Dit heet naamgebruik. Voor alle duidelijkheid: uw eigen achternaam verandert daardoor niet.

Online regelen

Wijziging gebruik achternaam aanvragen

U logt in met DigiD.

Lukt het online aanvragen niet, maak dan een afspraak.

Mogelijkheden voor naamgebruik
  • alleen uw eigen naam
  • alleen de naam van uw partner
  • uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner
  • de naam van uw partner, gevolgd door uw eigen naam
Achternaam in officiële documenten verandert niet

Uw eigen achternaam verandert niet door het wijzigen van uw naamgebruik. De achternaam die u aangeeft bij naamgebruik gebruikt de gemeente, de belastingdienst of uw pensioenfonds in brieven. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels van de gemeente staat altijd uw eigen achternaam.

Op reis gaan

Als u vliegtickets boekt, moet u altijd op uw eigen achternaam boeken.

Meer informatie

Het veranderen van uw achternaam (familienaam) regelt u bij Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Als u uw voornaam wilt veranderen dan vraagt u dit, via een advocaat, aan bij de rechtbank

Let op: Door een wijziging van uw voor- of achternaam is uw identiteitsbewijs met de oude gegevens niet meer geldig. Deze levert u in bij de gemeente. U vraagt tegen betaling een nieuw identiteitsbewijs aan.