Verkeerslicht rood = stop!

Bij de spoorwegovergangen met Binnendams, Giessenzoom en Neerpolderseweg staan verkeerslichten. Deze verkeerslichten staan er niet zomaar, zij zijn van belang om de verkeersveiligheid te waarborgen.

Het verkeerslicht gaat in werking wanneer de spoorwegovergang wordt afgesloten. Het verkeer op de Parallelweg en Stationsstraat moet voor rood licht stoppen om de weggebruikers op de spoorwegovergang de gelegenheid geven het spoor vrij te maken. Daarna gaan de spoorbomen naar beneden en kan de trein veilig voorbijrijden.
Bestuurders die door rood rijden komen andere bestuurders tegen die de weg vrij moeten maken. Dit levert gevaarlijke situaties op.

Tweekleurig verkeerslicht

Bij de spoorwegovergangen bij Binnendams en Neerpolderseweg is een tweekleurig verkeerslicht geplaatst. De kleuren van het verkeerslicht hebben dezelfde werking als de kleuren van een driekleurig verkeerslicht. In artikel 69 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 staat letterlijk: “Bij tweekleurige verkeerslichten betekent:

  • geel licht: stop; voor bestuurders die het licht zo dicht genaderd zijn dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is: doorgaan;
  • rood licht: stop.”

Driekleurig verkeerslicht

Sinds enkele jaren zijn bij de overweg Giessenzoom driekleurige verkeerslichten geplaatst. Dit verkeerslicht heeft dezelfde werking als elk ander verkeerslicht. Dit verkeerslicht heeft 2 functies:

  1. Regelt het vrij maken van het kruispunt als er een trein aan komt;
  2. Regelt het verkeer (met name vrachtverkeer) dat van en naar Giessenzoom gaat.

Negeren rood licht: € 310,00

De gemeente en de politie ontvangen geregeld klachten over gevaarlijke situaties die ontstaan doordat het rode licht wordt genegeerd. Hiermee brengt de overtreder niet alleen zichzelf, maar ook de medeweggebruikers in gevaar. De hoogte van de boete bedraagt € 310,00.