Watertakenplan

Het Watertakenplan beschrijft hoe de gemeente Hardinxveld-Giessendam de aankomende jaren omgaat met afvalwater, hemelwater en grondwater.

Goede riolering is nodig voor de bescherming van de volksgezondheid, het milieu en het handhaven van de kwaliteit van de openbare ruimte. Daarnaast zien we dat in de huidige ontwikkelingen van klimaatverandering, water steeds meer bovengronds ruimte nodig heeft in de leefomgeving. Daarom steken we het watertakenplan breed in en gaat het naast riolering, ook over al het water binnen de gemeente Hardinxveld-Giessendam.

Als gemeente hebben we de wettelijke taak om voor de riolering en het stedelijk water te zorgen. We hebben zorgplichten voor stedelijk afvalwater, afvloeiend hemelwater en grondwater. In dit watertakenplan geven we aan hoe we deze zorgplichten invullen. Daarnaast gaan we uitgebreider in op de verbredende thema’s oppervlaktewater, klimaatadaptatie, duurzaamheid, participatie en samenwerken.

Afvalwater en hemelwater scheiden

Stedelijk afvalwater zamelen we in en transporteren we naar de rioolwaterzuiveringsinrichting (RWZI) van het waterschap. We willen zo min mogelijk schoon hemelwater naar de RWZI transporteren. Daarom streven we naar het scheiden van afvalwater en hemelwater en willen we het hemelwater zoveel mogelijk vasthouden en bergen op de plek waar het valt. Bij nieuwbouw stellen we eisen om, ook bij extreme regenval, hemelwater lokaal te kunnen verwerken. De waterberging zal in de openbare ruimte, maar ook op particulier terrein een plek moeten krijgen.

Bij het opstellen van plannen en het uitvoeren van maatregelen betrekken we inwoners en werken we waar mogelijk integraal met andere vakdisciplines binnen de gemeente. We volgen daarnaast de ontwikkelingen om de waterketen te verduurzamen en gebruiken het regionale netwerk in de waterketen van de Drechtsteden om kennis uit te wisselen en waar zinvol taken samen op te pakken.

Overheid en inwoners verantwoordelijk

Andere overheden en burgers hebben allen eigen verantwoordelijkheden voor het omgaan met water en riolering. We verwachten dat andere overheden hun taken oppakken en dat onze inwoners het riool verstandig gebruiken.

Onderzoeken en projecten

Het voorgaande beleidsplan is het GRP 2011-2021. We hebben veel van de voorgenomen onderzoeken en maatregelen uitgevoerd. Er is een BRP opgesteld, die het functioneren van het rioolstelsel in beeld heeft gebracht Daarnaast hebben we door voortschrijdend inzicht extra projecten opgepakt en extra onderzoeken uitgevoerd, zoals het uitvoeren van rookproeven om te achterhalen waar hemelwater is aangesloten op pompputten en het aanleggen van gescheiden stelsel in Boven-Hardinxveld.

Water afvoeren

We hebben in de gemeente Hardinxveld-Giessendam veel voorzieningen om het water in goede banen te leiden.

We hebben

  • 84 km vrijvervalriolering met 20 gemalen
  • 15 km drukriolering met 163 drukunits
  • 12 km vacuümriolering met 8 vacuümpompen en 214 bufferputten
  • 14,6 km watergang
  • 5 km beschoeiing
  • 75 duikers

Op de planning

We gaan de komende planperiode onderzoek en maatregelen uitvoeren om kennis en inzicht te vergroten, ons rioolstelsel te onderhouden, uit te breiden, en oude riolering te vervangen of terelinen. We onderzoeken de toestand van onze riolen en gemalen. We reinigen en inspecteren alle onderdelen van het stelsel periodiek of waar mogelijk risicogestuurd. We vervangen en verbeteren riolering die niet meer aan de eisen voldoet. Daarbij hebben we extra aandacht voor de gebieden die uit de toetsing van het basisrioleringsplan (BRP) als kwetsbaar naar voren zijn gekomen.

Ook zetten we in op het afkoppelen en lokaal verwerken van hemelwater. Bij nieuwe ontwikkelingen stellen we eisen aan de waterberging die gerealiseerd moet worden en ontwerpen we het riool zodanig dat 29,4 mm per uur verwerkt kan worden, in plaats van de gebruikelijke 19,8 mm in een uur. Op deze manier houden we rekening met de zwaardere buien als gevolg van klimaatverandering. Waar mogelijk pakken we werkzaamheden samen op in de waterketen en met andere vakgebieden en inwoners en bedrijven.

Inzet personeel

Om alle maatregelen en onderzoeken de komende periode uit te voeren is voldoende personeel nodig. In de binnendienst wordt op dit moment een krapte ervaren. Dit wordt mede veroorzaakt door ontwikkelingen die vragen om extra inzet. Klimaatadaptatie en participatie vragen aandacht vanuit de organisatie. Ook zijn er voldoende financiële middelen nodig om de onderzoeken en maatregelen uit te kunnen voeren. De gemeentelijke voorzieningen voor water vertegenwoordigen een waarde van ca. €70 miljoen. Dat is een groot kapitaal waar we goed mee om moeten gaan. Om alle kosten te dekken heffen we een rioolheffing. Dit is een gebruikersheffing bepaald op basis van gebruikte m3 water.