Gemeente Hardinxveld-Giessendam vestigt voorkeursrecht voor toekomstige woningbouw in ’t Oog
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft op 2 juni 2025 een voorkeursrecht gevestigd op een aantal percelen grond, inclusief bebouwing, in gebied ’t Oog en langs de Stationsstraat. Dit om regie te houden op toekomstige (woning)bouw in ’t Oog.
Ook in Hardinxveld-Giessendam is er sprake van een krappe woningmarkt. Het wordt voor inwoners steeds lastiger om binnen ons dorp te kunnen wonen; als starter, als doorstromer of als senior. Mede daardoor heeft de gemeente de ambitie om het gebied ’t Oog te ontwikkelen van een voornamelijk agrarisch naar een woon-, werk- en leefgebied.
Inmiddels zijn door de gemeenteraad de bestemmingsplannen voor een bedrijventerrein (in de westpunt) en woningbouwfase 1 (170 woningen) vastgesteld. Deze projecten zijn in uitvoering.
Om de verdere bouwplannen voor ’t Oog te kunnen realiseren is onder andere een goede ontsluiting van het gebied voor het verkeer noodzakelijk. Hiertoe is de gemeente van plan om een tunnel aan te leggen onder de MerwedeLingeLijn.
Om regie te kunnen blijven uitvoeren over de toekomstige woningbouw en de aanleg van de eventuele tunnel heeft de gemeente een voorkeursrecht gevestigd op een aantal percelen grond, inclusief bebouwing, in gebied ’t Oog en langs de Stationsstraat. Deze percelen zijn verdeeld over vier deelgebieden.
Dit betekent dat de gemeente een eerste recht van koop krijgt op de betreffende percelen. Eigenaren die hun grond of bebouwing daarop willen verkopen of op andere wijze willen vervreemden, moeten deze dus eerst aanbieden aan de gemeente.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft dit op 2 juni 2025 besloten op basis van artikel 9.1, tweede lid van de Omgevingswet.
Vanzelfsprekend hebben belanghebbenden (lees: eigenaren en eventuele beperkt gerechtigden) de mogelijkheid om hun zienswijzen over het ontwerp-raadsbesluit schriftelijk, dan wel mondeling naar voren te brengen. Ook kunnen zij een bezwaarschrift indienen tegen de voorkeursrechtbeschikking, al dan niet gekoppeld aan een gang naar de voorzieningenrechter. Belanghebbenden zijn hierover op 11 juni 2025 persoonlijk geïnformeerd.
Volg ons