Aanpassingen nodig op begraafplaats Spindermolen

De grond onder begraafplaats Spindermolen zakt langzaam. Dit heeft gevolgen voor hoe diep er gegraven kan worden op de lager gelegen delen. Om te zorgen dat deze delen van de begraafplaats ook in de toekomst gebruikt kunnen blijven worden, zijn aanpassingen nodig.

Het probleem

Omdat de grond zakt, staat het grondwater steeds hoger en kan er op de lager gelegen delen minder diep worden gegraven. Ook passen op het historische gedeelte van de begraafplaats de kisten niet meer in de bestaande grafruimtes. Mensen zijn tegenwoordig veel langer en de kisten zijn daarom groter dan vroeger.

De oplossing

De gemeente heeft de problemen onderzocht en weet nu welke mogelijke oplossingen er zijn. De belangrijkste maatregel is dat over ongeveer 10 jaar de grond op het oude gedeelte opgehoogd moet worden, zodat er weer dieper gegraven kan worden. Ook is het beter om het historische gedeelte van de begraafplaats zo min mogelijk te gebruiken.

Tussentijdse aanpassingen

Om ervoor te zorgen dat er in de tussentijd niet in het grondwater wordt begraven, legt het college van burgemeester en wethouders enkele aanpassingen voor aan de gemeenteraad. Eén van de aanpassingen is dat er tot aan de ophoging over 10 jaar, niet meer 'twee-diep' kan worden begraven op de lager gelegen delen van de begraafplaats. Dit betekent dat het niet mogelijk is om twee graven boven elkaar te maken, wat je bijvoorbeeld ziet bij bijzettingen in familiegraven. 

Aan de kant van zowel de Pietersweer als de Spindermolen wordt de begraafplaats op dit moment uitgebreid en opgehoogd. De gemeente verwacht dat met deze uitbreiding en de aanpassingen, de tijd tot de ophoging van het oude gedeelte overbrugd kan worden en er voldoende ruimte is om te begraven.

Gemeenteraad beslist

De gemeenteraad beslist uiteindelijk of de aanpassingen doorgaan of niet. Op donderdag 19 september 2024. is het advies gepresenteerd in De Ontmoeting. Heeft u dit gemist? U kunt deze bijeenkomst digitaal terugluisteren-en kijken via raad.hardinxveld-giessendam.nl/.  Op donderdag 24 oktober 2024 neemt de gemeenteraad het besluit.