Gemeente gaat samen met inwoners aan de slag met nieuw Speelruimteplan

In Hardinxveld-Giessendam zijn verschillende speelplekken. Van een compleet ingerichte speeltuin tot een trapveldje. De speelplekken worden door de gemeente aangelegd, onderhouden en gerenoveerd. Ieder jaar maakt de gemeente een uitvoeringsplan voor de speelplekken.

Dan wordt er gekeken welke speelplekken aan renovatie toe zijn of waar behoefte is aan een nieuwe speelplek. Deze uitvoeringsplannen komen voort uit het Speelruimteplan. Dit is een document waarin voor 10 jaar staat opgesteld wat de plannen zijn met de speelplekken. Het huidige Speelruimteplan is in 2012 gemaakt en toe aan een vernieuwing. De gemeente wil dit plan samen met de gemeenteraad, organisaties en inwoners opstellen.

Samen met het dorp

We leven in een andere tijd dan in 2012. Dat vraagt ook om een andere invulling van de speel- en beweegplekken. Vroeger waren speelplekken vooral bedoeld voor kinderen. Tegenwoordig zijn ook mooie voorbeelden van beweegplekken voor volwassenen. De gemeente wil met inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeenteraad in gesprek om te kijken welke behoefte er ligt op het gebied van speel- en beweegplekken.

Planning en meedenken 

Voor de zomer, op 20 juni 2024, wordt de evaluatie en de startnotitie gepresenteerd in de gemeenteraad. In het najaar start de gemeente met de participatie. Iedereen mag meedenken over de invulling van het nieuwe Speelruimteplan. De participatie vindt op verschillende manieren plaats. Zo worden gesprekken gevoerd met organisaties en stichtingen en wordt onder inwoners een enquête gehouden. Ook is het mogelijk om deel te nemen in een klankbordgroep. De gemeente hoopt zo alle meningen en wensen goed te kunnen bundelen en voor de komende tien jaar een mooi en passend plan te maken voor alle inwoners en ondernemers van het dorp.