Uitkomst enquête Podium Ijzergieterij: horeca en groen gewenst

Als het aan de inwoners van Hardinxveld-Giessendam ligt, komt er op het Podium bij de IJzergieterij in ieder geval de gelegenheid om iets te eten en te drinken. En dat het liefst in een groene, parkachtige omgeving. Dit zijn de uitkomsten van de enquête die de gemeente afgelopen weken heeft gehouden. Maar liefst 514 bewoners van het dorp stuurden hun wensen en ideeën in.

Bij de ontwikkeling van het terrein van de IJzergieterij tot woongebied heeft de gemeente ingezet op het aanleggen van een ‘plein’ aan de rivier voor alle inwoners van Hardinxveld-Giessendam. Het heeft de werktitel ‘Podium’ gekregen. Bewoners van Hardinxveld-Giessendam moeten elkaar op deze mooie plek – waar ook het stuk dijk voor de IJzergieterij onderdeel van uitmaakt – kunnen ontmoeten en genieten van het uitzicht op de rivier.

Door middel van een online enquête konden inwoners van Hardinxveld-Giessendam tussen 14 februari en 1 maart hun gedachten over de functies en inrichting van het Podium inbrengen. Meer dan 500 dorpsgenoten maakten van die gelegenheid gebruik.

 

Marktje of optreden


Het meest genoemd (66%) is de mogelijkheid om er iets te kunnen eten en drinken. Op de tweede plaats eindige ‘parkachtig en groen’ (55%), gevolgd door ‘rust en ontspanning’ (32%). Ook voor af en toe een kleinschalige activiteit als een marktje (11%) of een optreden van orkest of koor (11%) is belangstelling. De gelegenheid om te zonnen of te vissen scoorden beide het laagst met 5 procent.

De resultaten worden de komende weken geanalyseerd en afgewogen door een klankbordgroep bestaande uit vijf inwoners van Hardinxveld-Giessendam. Zij maken hieruit een briefing waar een team van stedenbouwers en landschapsarchitecten mee aan de slag gaat om een ontwerp op te stellen voor de inrichting van het plein en dijklint.

 

Meer dan 100%


Het complete rapport met alle resultaten is te vinden op Hardinxveld-Giessendam.nl/podium. Aangezien deelnemers aan de enquête maximaal drie voorkeuren konden opgeven, tellen de percentages tot boven de 100 procent op.