Paspoort

Iedereen vanaf 14 jaar moet in Nederland een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Kinderen, onder de 14 jaar, die met zorg te maken krijgen, moeten ook in het bezit zijn van een identiteitsbewijs.

Maak een afspraak

Aanvragen paspoort

U kunt gelijk een afspraak maken om uw paspoort af te halen. Hiervoor kiest u een datum 5 werkdagen na uw aanvraag aan de balie.

Ophalen paspoort

Kosten

 
Product kosten
Paspoort 18 jaar en ouder € 77,85
Paspoort jonger dan 18 jaar € 58,85
Zakenpaspoort € 77,85
Spoedaanvraag reisdocument € 53,00 (plus kosten paspoort ) 

Afhandeling

 • 5 werkdagen
 • met spoed: 1 werkdag (aanvragen vóór 15.00 uur)
Meenemen bij aanvraag
 • Alle paspoorten en/of identiteitskaarten die u nog hebt en die nog niet door de gemeente ongeldig zijn gemaakt
 • Een pasfoto. Let op de pasfoto-eisen
 • Uw kind, als u voor uw kind een paspoort of identiteitskaart aanvraagt

Hebt u geen verlopen paspoort of identiteitskaart?

Neem dan ook andere documenten om te bewijzen wie u bent.

Fotocabine gemeentehuis

Voor € 8 (gepast betalen of (contactloos) pinnen)  kunt u in onze fotocabine pasfoto’s maken. Rolstoelgebruikers en kinderen tot 12 jaar adviseren we om bij een fotograaf foto's te laten maken..

Aanvraag paspoort kinderen

Vraagt u een paspoort aan voor uw kind jonger dan 18 jaar?

Neem dan ook het volgende mee:

 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of een voogd. Gebruik hiervoor het toestemmingsformulier. U kunt beiden ook ter plekke een handtekening zetten, dan hoeft u geen ingevuld formulier mee te nemen.
 • Originele, geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of een voogd.

Verblijft één van de ouders in het buitenland? 

Dan laat die ouder de verklaring van toestemming legaliseren bij de Nederlandse ambassade of consulaat in het betreffende land. Ook geeft die ouder een kopie van het paspoort/identiteitskaart mee.

Wil één van de ouders geen toestemming geven? 

Vraag dan vervangende toestemming aan bij de rechtbank in de woonplaats van het kind.

Afhalen paspoort

Iedereen, ook kinderen moeten hun nieuwe paspoort persoonlijk afhalen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Neem uw oude paspoort en/of identiteitskaart mee. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Tweede paspoort

Een 2e paspoort aanvragen kan alleen als uw eerste paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is en u aantoont dat:

 • U in 1 reis verschillende landen bezoekt waarbij het mogelijk is dat toelating tot 1 of meer van die landen op problemen stuit.
 • U eerder in een conflicterend land bent geweest. U overlegt een paspoort waaruit blijkt u in dat land of die landen bent geweest.
 • U regelmatig moet reizen terwijl uw paspoort is afgegeven voor een visumaanvraag.
 • Het in deze gevallen gaat het om een land waar u niet met een identiteidskaart naartoe kunt reizen.

Meenemen:

 • Een pasfoto let op de pasfoto-eisen
 • Alle paspoorten en/of identiteitskaarten die u nog hebt en die nog niet door de gemeente ongeldig zijn gemaakt
 • Bewijzen dat u een tweede paspoort nodig hebt
 • Contant geld of een pinpas om te betalen

Lijst met conflictlanden

Reizen met kinderen
 • Uw kind heeft een geldig paspoort of geldige identiteitskaart nodig bij reizen buiten Nederland. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar.
 • Kinderen tot 18 jaar hebben toestemming nodig van beide ouders of een voogd voor het aanvragen van een paspoort.
 • Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie als u reist met een kind met een andere achternaam dan uzelf.

Vingerafdrukken

In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Let op! Zorg voor schone vingers. Verfresten en ander vuil op uw vingers kunnen problemen geven bij het nemen van vingerafdrukken. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken.

Spoedaanvraag

U kunt uw paspoort of identiteitskaart met spoed voor 15.00 uur aanvragen. U betaalt hiervoor extra kosten. De volgende werkdag ligt het document vanaf 9.00 uur klaar. Let u daarbij op onze openingstijden!

Wanneer uw vorige document kwijt of gestolen is, is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. De medewerker aan de balie spreekt dan met u af wanneer u uw document kunt ophalen.

Paspoort kwijt of gestolen

U hoeft geen proces verbaal bij de politie te laten opmaken. Verklaring van vermissing van uw paspoort of identiteitskaart kan bij de gemeente waarin u staat ingeschreven. Als u direct een nieuw document aanvraagt aan de balie, dan kunt u ook daar een verklaring van vermissing doen. Wij sturen u wel door naar de politie wanneer u 3x in 5 jaar uw document bent kwijtgeraakt. 

Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden bij de Koninklijke Marechaussee een noodpaspoort aanvragen.

Document kwijt of gestolen in het buitenland

Dan laat u wel een proces verbaal opmaken bij de plaatselijke politie in het buitenland. Met dat proces verbaal kunt u een noodpaspoort aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Als u daarna bij de gemeente een nieuw document aanvraagt, levert u het nooddocument in.

Legitimatieplicht in de zorg

Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of bij uw tandarts. Dit geldt voor iedereen. Dus ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. Als ouders moet u voor uw kinderen een geldig identiteitsbewijs hebben als ze naar een zorgverlener gaan. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte. Meer informatie leest u op de website Rijksoverheid/identificatieplicht-zorg.