Naamgebruik veranderen

U kunt uw naamgebruik veranderen.

Bent u gehuwd (geweest) of hebt u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u aangeven met welke achternaam u aangeschreven wilt worden door de gemeente. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen.

De achternaam die u laat registreren wordt gebruikt in het dagelijkse verkeer. Uw officiële (juridische) geslachtsnaam die in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) is opgenomen, verandert echter niet. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels uit de GBA staat dan ook altijd uw eigen geslachtsnaam vermeld.

Aanvragen

U kunt deze melding hier alleen doen als u bij de gemeente staat geregistreerd als inwoner van Hardinxveld-Giessendam. Deze melding kan online of persoonlijk aan de balie van de gemeente. Let daarbij wel op de openingstijden van de aanvraagbalie.

Als u aangeeft met welke achternaam u aangeschreven wilt worden door de gemeente, heeft u de keuze uit vier mogelijkheden:

  • Alleen uw eigen achternaam
  • Alleen de achternaam van uw partner
  • De achternaam van uw partner gevolgd door uw eigen achternaam
  • Uw eigen achternaam gevolgd door de achternaam van uw partner

Na een correcte aanlevering van de benodigde informatie, wordt uw aangifte in behandeling genomen. U ontvangt een bevestiging van uw aanvraag.

Zorgt u ervoor dat u het volgende gereed heeft vóór u met de aanvraag begint:

  • uw DigiD-inloggegevens
  • duidelijkheid over de keuze die u maakt.

Online regelen

U logt in met uw DigiD. Heeft u nog geen DigiD? Vraag het dan aan via www.digid.nl.

Online naamgebruik veranderen doorgeven

Let op! De achternaam die u laat registreren wordt gebruikt in het dagelijkse verkeer. Uw officiële (juridische) geslachtsnaam die in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) is opgenomen, verandert echter niet. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels uit de GBA staat dan ook altijd uw eigen geslachtsnaam vermeld. Kijk op deze pagina als u juist uw voor- of achternaam wil wijzigen.