Geef uw zomerse opblaasartikelen een tweede leven!

Waardlanden vraagt u om uw kapotte of lekke strandballen en luchtbedden in te leveren .

Met zomers weer kunnen we genieten in het zwembad, bij een meer of op het strand. Dan nemen we graag opblaasbare zwembanden, strandballen en luchtbedden mee. En dan nemen we graag opblaasbare zwembanden, strandballen en luchtbedden mee. Maar wat doet u met gebruikte opblaasartikelen die kapot of lek zijn? Vanaf 1 juli 2023 kunt u deze in de maanden juli, augustus en september apart inleveren bij één van onze milieustraten. Zo krijgen de opblaasartikelen een tweede leven als grondstof voor een nieuw product.

Waarom apart inleveren? 

Nu worden kapotte opblaasproducten bij het restafval of het grofvuil gegooid, waardoor ze eindigen in de verbrandingsoven. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar we raken ook belangrijke grondstoffen kwijt. Deze producten zijn gemaakt van zacht pvc en dat is prima te recyclen. Door ze apart in te leveren, kunnen ze worden verwerkt tot grondstof om nieuwe producten van te maken, zoals tuinslangen, schoenzolen, slippers en zelfs dakbedekking.

Wat mag er in de container voor opblaasartikelen?

Alle opblaasartikelen van zacht pvc mogen in de aparte container voor opblaasartikelen. Is uw antwoord JA op de volgende 2 vragen, dan mag uw artikel in de speciale container: 

  • Kunt u uw artikel opblazen? 
  • Gebruikt u het op het strand of bij het zwembad? 

Zo krijgt uw opblaasartikel een nieuw leven door het te recyclen! Het gaat dus om alle dingen van plastic voor waterpret die u kan opblazen. Denk aan strandballen, zwembanden, kleinere zwembadjes en opblaasfiguren. Luchtbedden mogen ook, behalve als er een velours of fluwelen laag op zit. Ballonnen, voetballen en grote opblaasbare zwembaden horen hier niet bij. 

Waarom niet bij het pmd?

Bij het pmd horen alle verpakkingen die zijn gemaakt van plastic of metaal en alle drankpakken. Opblaasartikelen zijn geen verpakkingen, maar gebruiksvoorwerpen. Omdat ze anders zijn van samenstelling, horen ze niet bij het pmd. De recyclinginstallatie waar pmd naartoe gaat, kan geen lekke strandballen of luchtbedden verwerken. Het kan zelfs zorgen voor afkeur van pmd en storingen in de installatie. Doe opblaasartikelen daarom niet bij het pmd, maar lever ze in de maanden juli, augustus en september apart in bij één van onze milieustraten. Zo gaan we samen op weg naar een schone omgeving en afvalvrije toekomst. 

Meer handige tips, blog en vlogs over afval verminderen en nog beter scheiden vindt u op waardlanden.nl/hulpentips